A szakadék két oldalán

MEGOSZTÁS

Egyes felmérések adatai szerint az Európai Unióban a legtehetősebbek jövedelme mintegy ötször nagyobb, mint a legszegényebbeké.
Országjárásunk alatt számos alkalommal tapasztaltuk, hogy egyre mélyebb és szélesebb a szakadék, nagyobb a különbség a legszegényebbek és a leggazdagabbak között. A jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek, s ebből adódó társadalmi különbségek növekedésével szemben a szociálpolitikában egyelőre kevés igazán hatékony és főleg hosszútávon is stabilitást nyújtó eszköz áll a rendelkezésre. Az egykulcsos adórendszer tovább növelheti a legszegényebbek és leggazdagabbak közötti különbségeket, de a progresszív adórendszer sem képes a folyamatot megállítani, vagy legalább kellő mértékben lassítani. A szociál- és adópolitikának országos és helyi szinten is nagyobb érzékenységgel, szolidaritással kell fordulnia a legszegényebbek irányába. Az MKDSZ fontos feladatának tartja a mélyszegénység elleni küzdelmet. – Mondta Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke Szentesen, ahol a párt alelnökével, Sárközi Jánossal, valamint Húšťava Adriennel egy hat gyermeket nevelő nagycsaládot látogattak meg 2019 december 20-án. Az édesanya kérésére hat új ágyneműt ajándékoztak a gyermekek számára. Emellett természetesen a karácsonyfa alá is kerültek ajándékok.
Mindannyian azt szeretnénk, ha jóléti államban élnénk, ha családjainkat szociális és anyagi biztonságban tudnánk. A jóléti állam azonban ott kezdődik, ahol megszűnik a mélyszegénység. Az MKDSZ olyan, a szolidaritás magasabb fokán álló szociál- és adópolitikát szeretne megvalósítani, amely növeli a családok képességét a mélyszegénységből való szabadulásra. Szomorú tény, hogy az ilyen szegény családokban élő, nevelkedő gyermekek olyan hátránnyal indulnak, amely a legtöbb esetben behozhatatlan. A politikának reagálnia kell! – tette hozzá Fehér Csaba.

mkdsz hír