A sikeres roma integráció és felzárkóztatás egyik fontos területe az iskoláztatás

MEGOSZTÁS

Tisztelt Választópolgár! A nevem Mihály Valéria. 1959. február 9-én születtem Losoncon. Születésemtől fogva Gömörsíden élek fiammal és családjával. Alapiskolai tanulmányaimat Gömörsíden és Füleken végeztem. Gyerekkoromtól fogva vonzott a pedagógusi pálya, ezért jelentkeztem a losonci Pedagógiai Szakközépiskolába. Elvégzése után nevelőnőként dolgoztam 19 évig a gömörsídi Magyar Tannyelvű Alapiskolában, majd alsótagozatos tanítónőként, miután elvégeztem a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem Pedagógiai Karát. Később jelentkeztem továbbképzésre a Komenský Egyetem Gyógypedagógiai Karára, ahol az értelmi fogyatékosok pedagógiájával ismerkedtem meg, majd 6 évig praktizáltam is speciális osztályban. Négy évig igazgatóként dolgoztam Gömörsíden és Újbástban. 2014-től a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola alsótagozatos tanítónője vagyok.
Hittel vallom, hogy egy pedagógusnak részt kell vennie a kulturális életben, sőt annak motorjaként kell fellépnie. Hosszú évek óta aktív résztvevője és szervezője vagyok a település kulturális életének. Tagja voltam az énekkarnak, valamint szervezője és vezetője a kisszínpadnak. Tizenkilenc évig voltam szülőfalum könyvtárosa. Keresztény, hívő emberként lehetőségeimhez mérten a helyi Vöröskereszt elnökeként és most az MKDSZ párt karitatív csoportjának tagjaként mindig támogattam, és jelenleg is támogatom a szegény sorsú családokat, gyermekeket.
Pedagógiai pályám tapasztalatai azt mondatják velem, hogy a sikeres roma integráció és felzárkóztatás egyik fontos területe az iskoláztatás. Közös érdekünk egy olyan speciális roma nevelés-oktatási program és iskolarendszer kidolgozása, amely elősegíti a tehetséggondozás- és az egyetemig tartó tanulás fokozottabb támogatásával egy erős értelmiségi réteg kialakulását. Az eddig elért eredmények elismerése mellett azt gondolom, a szegénységből, az elszigetelődésből és az előítéletekből ebben az irányban találjuk a kivezető utat.
Meggyőződésem, hogy szövetségben a Híd párttal nagyobb esélyünk van az általunk vallott közös értékek és célok megvalósítására. Kérem éljenek választójogukkal február 29-én, és válasszák a Híd listáját. A választás az Önök kezében van.
Üdvözlettel
Mihály Valéria, pedagógus
parlamenti képviselőjelölt