A kormány és az ő programja – majd lesz valahogy?!

MEGOSZTÁS

Két hónap telt el a parlamenti választások óta. Az elmúlt hatvan napban a koronavírus elleni küzdelem, a járvány gazdasági hatásai és a bizonyosan bekövetkező recesszióból való gyors kilábalás gazdaságpolitikai útja állt a politika és a társadalom homlokterében.
Ebben a feszült helyzetben máris megmutatkozott Matovič koalíciós kormányának legnagyobb gyengesége. Most már nem elég a populista szólam, a provokatív hangoskodás, a mások elvakult kritizálása. Most már a kampány porától mentes tisztánlátásra, higgadtságra, világos és végrehajtható tervekre, hozzá együttműködésre és közös hangra van szükség, főleg a kormánykoalíción belül. E helyett az elmúlt hetekben átgondolatlan intézkedéseket tapasztalhattunk, az egyik nap meghozott-, másnap visszavont rendeletekről hallhattunk, s az új kormány koalíciós tagjaitól egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, a közösségi oldalakon közzétett politikai kampány szagú üzengetéseket olvashattunk, hallhattunk. A szükséges stabilitás helyett, az instabilitás rémének árnyéka vetült az országra.
Közben megszületett Matovičék „nagyívű” kormányprogramja. Sokan vagyunk azon a véleményen, hogy a dokumentum terjedelmét nem a konkrétumok, a világos irányba mutató, részletesen kidolgozott tételek, de sokkal inkább a ködös megfogalmazásban (fontolóra vesszük, majd eldöntjük, eldől, kialakul) több lehetséges iránynak is lehetőséget adó általánosságok növelték. Számunkra, a felvidéki magyarság számára fontos három területet: régióink további infrastrukturális- és gazdasági fejlődését, kulturális-, oktatásügyi- és nyelvhasználati igényeinket, valamint a kisebbségek jogállását biztosító törvény megalkotását tekintve a Matovič-kormány irányába megfogalmazott félelmeink egy része már be is igazolódott. A kormányprogram megakassza a régióink felzárkóztatását célzó-, az elmúlt négy évben elindult nagymértékű infrastrukturális beruházásokat, fejlesztéseket. Oktatásügyünket a kormány kommunikációjában újra az alternatív oktatás bevezetésének réme és kisiskoláink megszűnése fenyegeti. Ebből kiindulva, és ismerve Matovič magyarokhoz, a szlovákiai magyarság nyelvhasználati, kulturális, oktatásügyi törekvéseihez fűződő, az elmúlt ciklusban többször bizonyított (v)iszonyát, a kisebbségi törvény számunkra valóban megfelelő tartalommal, jogokkal bíró megalkotásával kapcsolatban komoly kétségeim vannak.
Nehéz időszak előtt állunk. Nemcsak a magyar pártok, de az egész magyarság. Meggyőződésem, hogy a kihívásokra csak egy hatékony válasz létezik, – az együttműködés. Nemzeti céljaink elérése érdekében a magyar pártok és a szlovákiai magyarság stratégiai partnerségének nincs alternatívája. Felvidéki magyarként, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnökeként mindent megteszek annak érdekében, hogy létrejöjjön. Ez az érdek szólít ma minden magyart!

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke