Az MKDSZ új alapszabálya a magyar pártok együttműködése jegyében

MEGOSZTÁS

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) 2020. június 20-án Komáromban tartotta VII. Országos Kongresszusát. A február 29-ei választásokról, illetve az azt megelőző politikai eseményekről szóló elnöki és alelnöki beszámolókat, értékeléseket követően a kongresszusi küldöttek egyhangúlag megerősítették azt a politikai irányt, amely a magyar pártok együttműködésének, a nemzeti minimum meghatározásának, a nemzeti stratégiai célok megjelölésének, valamint Szlovákia többi nemzetiségeivel, illetve azok politikai képviseletével kialakítandó politikai szövetség létrehozása érdekében az elnökség az elmúlt egy évben markánsan képviselt.
Ennek megfelelően a küldöttek elfogadták az MKDSZ új alapszabályát, amelyben a párt értékrendjét, politikáját és céljait leíró fejezetbe bekerült az a passzus, amely feladatként jelöli meg „Megteremteni a szlovákiai magyar pártok stratégiai együttműködésének feltételeit, illetve alapját. Az erős pozsonyi parlamenti képviselet biztosítása érdekében – a meghatározott nemzeti stratégiai, politikai célok alapján – támogatni a magyar pártok választási együttműködését.” Ezen túl, célként szerepel a minden szlovákiai kisebbséggel kialakítandó stratégiai együttműködéssel erősíteni a kisebbségek érdekérvényesítő erejét.

A Kongresszus határozatban ítélte el, hogy az állam, illetve a Szlovák Földalap a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akar sok millió euró értékű földeket kisajátítani. „A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség felháborítónak tartja, hogy a Szlovák Földalap a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akar kisajátítani – magyarán mondva elkobozni – földterületeket magyar tulajdonosaiktól. Ebből az esetből is nyilvánvaló, hogy hamis a szlovák politikum azon állítása, miszerint a Beneš-dekrétumok ma már nem képezik részét a szlovák jogrendnek, és csupán a történelemkönyvek lapjaira tartozik. Egyúttal felszólítjuk Igor Matovič kormányfőt, hogy töltse meg tartalommal azon hangzatos kijelentését, hogy „a történelmet nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van”, és azonnali hatállyal állítsa meg a földek elkobzását. Ezzel bebizonyíthatná, hogy nem csak az újságíróknak szánt frázis volt részéről az a kijelentés, hogy a kollektív bűnösség elve összeegyeztethetetlen a keresztény és demokratikus, de még a nem keresztény értékrenddel sem.” – áll az egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban.

mkdsz hír