A barátom barátja …

MEGOSZTÁS

Túl vagyunk az országos Covid-19 tesztelés első fordulóján. Az idáig vezető út enyhén szólva is botrányos volt. Titkolózás, percről percre változó álláspontok, tervek, végrehajtási mechanizmusok, a korábbi döntéseket felülíró új döntések, riogatások, felkészületlenség a sajtótájékoztatókon, az információk pontatlan közlése. Egyszóval káosz.
A Matovič-kormány törvényeket és alkotmányos jogokat sárba tipró fenyegetésekkel, több mint 3,6 millió „önkéntest“ kényszerített a mintavételi helyekre. A tesztelés sikere nem a kormány érdeme, hanem a Matovič-káoszban rendet tevő, erejükön és lehetőségeiken felül teljesítő önkormányzatoké, az amúgy is leterhelt orvosoké, a tesztelésben segítkező önkénteseké, a magyar és osztrák kormányok által biztosított szakembereké, orvostanhallgatóké és nem utolsósorban a felelősségteljes állampolgároké. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a lakosság döntő többsége betartja a vírus elleni küzdelemben hozott előírásokat, korlátozó intézkedéseket, bár nem egy közülük ellentmondásos.
Egy dologban biztosak lehetünk, Matovič politikai „kultúrájával” és módszereivel lehet kormányt váltani, de kormányozni – főleg egy ilyen vészhelyzetben – lehetetlen. Matovič káoszában egy biztos pont van, mégpedig az az általa vallott náci és kommunista ideológia, miszerint – aki nem velem, az ellenem. Káoszteremtésben egyesre vizsgázott. Még szerencse, hogy a polgárok a helyükön voltak. Remélem, hogy továbbra is a helyükön maradnak, mert a vírus elleni küzdelem még nem ért véget. S ha legyőztük, azután legalább ilyen kihívások előtt állunk majd, talán akkor is Matovič káosz-kormányával az élen.
Egy korábbi sajtótájékoztatón Matovič, miután megsértette az egész felvidéki magyarságot, az egyik nagy magyar barátjának „hízelegve” mondta: „…megbízom a barátom barátjában is”. A kérdés ezek után az, hogy Matovičban és káosz-kormányában bíznak-e még a barátai, illetve saját választópolgárai?

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke
2020.11.2.