Fontos a fiatalok felelősségteljes magatartása

MEGOSZTÁS

A Covid-19 világjárvány leküzdése érdekében hozott intézkedések mindannyiunk életét, szokásait megváltoztatták. Egyre szigorúbb korlátozásokra van szükség, hogy minél kevesebb életet követeljen a vírus, valamint, hogy elkerüljük az egészségügyi ellátórendszer összeomlását. Ez a kormány részéről határozott és világos válságkezelési terv, egyértelmű kommunikáció, precíz végrehajtás, másrészt a társadalom részéről megnyilvánuló felelősségtudat, együttműködés és áldozatvállalás nélkül nem megy. E tekintetben a Matovič-kormány mérlege: káosz a tervezésben, káosz a kommunikációban és a végrehajtásban. Mindezt tetézi a koalíciós partnerek közötti egyet nem értés, a vulgarizmussal fűszerezett személyeskedés, üzengetés, miközben a kormányfő a magyar után legutóbb a roma közösséget is megsértette. És még igen távolinak tűnik a vészhelyzet vége.
Szerencsére a Matovič-kormánnyal ellentétben a társadalom a helyzet magaslatán áll. Ennek köszönhető ugyanis, hogy végül sikeres lett az országos tesztelés, amely az önkormányzatok szervezőmunkáján, anyagi hozzájárulásán, az orvosok, az önkéntesek áldozatvállalásán, valamint a polgárok felelősségtudatán múlott, vagyis a társadalmi együttműködésen.
A korlátozások az ifjúság életét és szociális kapcsolataikat is érintik. Kevesebbet, vagy egyáltalán nem találkozhatnak diáktársaikkal, baráti körükkel sem az iskolákban, sem a szórakozóhelyeken, sem pedig a sportpályákon, ami bennük ellenállást, „lázadást” szülhet.
A járvány leküzdése érdekében viszont nagyon fontos a fiatalság járványügyi rendelkezéseket nem megszegő, felelősségteljes magatartása. Türelemre, önfegyelemre és kitartásra kérjük a fiatalokat. Így óvhatjuk meg szüleink és nagyszüleink, a leginkább veszélyeztetett idősebb generáció egészségét, életét.


Major Eleonóra
az MKDSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke
2020.11.12.