Alázat és türelem kell!

MEGOSZTÁS

Tavaly ősszel az MKDSZ mindent megtett azért, hogy az akkori együttműködési tárgyalások sikeres véget érjen, és létrejöjjön a közös választási párt. Már akkor is azt az álláspontot képviseltük, hogy ennek a két nagyobbik párt megegyezése adhat erős alapot, a többiek ehhez való csatlakozása pedig széles keretet a parlamenti képviselet biztosításához. Ipolynagyfaluban, az MKDSZ teremtette keretek között, úgy tűnt, létre is jön az együttműködés, alá is írtuk a közös párt létrehozását… Sajnos, akkor az utolsó pillanatban egyes partnerek önös érdekektől vezérelve, teljesíthetetlen feltételeket szabva félrerántották a kormányt. Törekvésünk akkor meghiúsult, s aminek egyenes következményeként elveszítettük parlamenti képviseletünket.
Az MKDSZ azóta kellő alázattal és türelemmel figyeli a szlovákiai magyar parlamenti érdekképviselet biztosítását célzó újabb tárgyalásokat, vagyis a felvidéki magyar pártok közötti egyezség létrehozását. Bár a tárgyalásokra nem kaptunk meghívást, türelemmel figyeltük azok menetét, mert tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben sok salak rakódott politikai életünkre, aminek letisztítása, az ellentétek áthidalása a viszonyok tisztázása, rendbetétele időigényes folyamat.
A tegnapi események forgatókönyve sajnos kísértetiesen hasonlít az egy évvel korábbihoz. A két nagyobbik párt, a Híd és az MKP elkötelezett szándékának köszönhetően végül elnökségi szinten megszületett a megállapodás, amelyet ez úton üdvözlünk. Azonban újra láthatjuk, hogy kellő alázat nélkül, a meglévő erő feletti pozíciókat követelve, a realitásoktól elrugaszkodott feltételeket szabva nem jött létre a teljes magyar egység. Ez nagy kudarc. Csak remélni tudom, hogy nem újra ez volt a célja az Összefogásnak…
Az MKDSZ-nek, ellentétben az Összefogással, a létrejövő magyar egységben sosem volt célja a politikai pozíciók elfoglalása, mégkevésbé a teljesíthetetlen feltételek állítása, a pártpolitikai érdek erősítése, mivel tudjuk, hogy ezek meggátolják az együttműködést. Az MKDSZ továbbra is a magyar-magyar együttműködés feltétlen híve és ahogy korábban is, úgy most is őszinte partner.

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke 2020. december 16.