Az MKDSZ üdvözli a kétpárti megegyezést!

MEGOSZTÁS
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli a Híd és a Magyar Közösség Pártja megegyezését, amellyel egy egységes, erős magyar párt létrehozásának alapjait kívánják megteremteni. Az MKDSZ a magyarság számára sikertelen EP választások után, illetve a legutóbbi parlamenti választások előtt is azt a határozott álláspontot képviselte, hogy az egységes képviseletnek a két legnagyobb támogatással bíró, és országos struktúrákkal rendelkező párt megegyezésével kell létrejönnie. Ennek a formációnak kell aztán szélesre tárni a kapuit mindazon politikai és társadalmi szervezetek előtt, amelyek valóban közösségünk érdekében akarnak cselekedni. Az MKDSZ a Híddal és az MKP-val folytatott konstruktív tárgyalások után 2019 októberében a három párt megállapodása szerint a szlovákiai magyarság érdekét szem előtt tartva hajlandó volt feladni önállóságát, hogy választási párttá alakulva biztosítsa a felvidéki magyarság parlamenti képviseletét. Mindezt erős aknamunkával, kíméletlen hecckampányokkal sikerült meghiúsítani azoknak, akik nem a magyarság, hanem saját karrierjük építésében érdekeltek.
Ma megint történelmi lehetőség előtt állunk, és sokkal közelebb a megvalósításhoz, mint másfél évvel ezelőtt. Minden erőnkkel meg kell őriznünk! Nem hagyhatjuk, hogy egyre fogyatkozó közösségünk jövője egyéni érdekek áldozatává váljon, ezért az MKDSZ is minden megtesz annak érdekében, hogy a következő választásokon már egy erős, magabiztos, az itt élő magyarság többségének bizalmát élvező politikai formáció mérettethesse meg magát. Akkor lehetünk sikeresek, ha a megbékélés politikájával rendezzük sorainkat, őrizzük politikai függetlenségünket, sokszínűségünket, nyitottak vagyunk az ország többi nemzetisége és a szlovákság felé. Mindez akkor valósulhat meg, ha elvetjük a demagógiát, ha kigyomláljuk sorainkból a populizmust és az opportunizmust, mert az ilyen politika növeli a kiábrándultságot és öli a közösségi gondolkodást, ellehetetlenítve az egységes cselekvést, amire pedig most nagy szükség van.
Rá kell lépjünk a cselekvőképes nemzetiségi és regionális reálpolitika útjára, amire most minden esélyünk meg is van! Az MKDSZ megalakulása óta ezt a politikát képviseli és ebben a politikában partner!
Az MKDSZ Országos Elnöksége
Komárom, 2021. február 6.