A demagógia, a populizmus és opportunizmus lehetetlenné teszi a reálpolitizálást! - Szüllő Gézára emlékeztünk

MEGOSZTÁS
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) 2021. február 5-én születésének 149. évfordulóján Ipolynyéken emlékezett meg dr. Szüllő Gézáról, a két világháború közötti csehszlovákiai magyar politikai élet meghatározó nemzeti, keresztény politikusáról. A párt országos elnöksége nevében Fehér Csaba elnök, Sárközi János alelnök, valamint Major Eleonóra, az ifjúsági tagozat elnöke helyezték el az emlékezés koszorúit Szüllő Géza egyetlen szlovákiai köztéri szobra előtt.
Szüllő Géza csehszlovákiai magyar politikai eszmerendszerében központi helyet kapott az országban élő nemzetiségekkel: a németekkel és a ruszinokkal való szoros együttműködés. Nyitott volt a szlovákság felé is, hiszen az általa és a legnagyobb felvidéki magyarként számon tartott Esterházy János gróf által alapított Országos Keresztényszocialista Pártban létrehozták a „Szlovák Tagozatot”. Ez a száz éves politikai eszmerendszer ma is a realitás talaja.
Akkor lehetünk sikeresek, ha a megbékélés politikájával rendezzük sorainkat, őrizzük politikai függetlenségünket, sokszínűségünket, elvetjük a demagógiát, ha kigyomláljuk sorainkból a populizmust és az opportunizmust, mert az ilyen politika növeli a kiábrándultságot és öli a közösségi gondolkodást, ellehetetlenítve az egységes cselekvést, amire pedig most nagy szükség van.
Belső politikai állapotaink, illetve parlamenti képviseletünk elvesztése azt diktálják, hogy rá kell lépjünk a komoly nemzeti reálpolitika útjára, amire most minden esélyünk meg is van! Az MKDSZ megalakulása óta ezt a politikát képviseli és ebben a politikában partner!
Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke
2021. február 5.