A kormány nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat

MEGOSZTÁS

Közel egy éve élünk a Covid-19 világjárvány árnyékában. A védekezés kapcsán meghozott intézkedéseket tekintve kijelenthetjük, hogy a Matovič-kormány nincs a helyzet magaslatán. Egyik óráról a másikra a korábbi „döntést felülíró új döntések, amelyeket a közösségi hálón hoznak nyilvánosságra, majd cáfolnak, a rossz időben meghozott döntések, a pontatlan tájékoztatások, a kormánytagok és az illetékes szervek egymásnak ellentmondó nyilatkozatai, a fenyegetőzések, a kidolgozatlan végrehajtási mechanizmusok, a bűnbakok keresése, a felelősség áthárítása jellemzi a kormány eddigi tevékenységét. Hatékony válságkezelés helyett Matovič és a kormánykoalíció inkább mélyíti a válságot. Mindannyian érezzük az egyre növekvő társadalmi, gazdasági és politikai feszültséget.


A teljes összeomlást csupán a polgárok és az önkormányzatok felelősségtudatával, illetve áldozatvállalásával sikerült elkerülni! A lakosság tesztelése logisztikai, szervezési, a humán és anyagi erőforrás biztosítása szempontjából is komoly terhet ró az önkormányzatokra. A kormány által meghatározott anyagi erőforrás számos önkormányzat esetében nem fedezi a költségeket, ráadásul késve érkezik a támogatás is, ami komoly anyagi gondot okoz. A körülmények ellenére az önkormányzatok felelősségük teljes tudatában, erejüket megfeszítve továbbra is teszik a dolgukat, hogy az élet minél előbb visszatérhessen régi megszokott medrébe. A tesztelési őrületben mintha másodrangúvá vált volna a vakcina beszerzése és a lakosság oltásának felgyorsítása, pedig a járványt nem a teszteléssel, hanem a teljes lakosság mielőbbi beoltásával lehet leküzdeni.
Az MKDSZ polgármesterei egyetértenek a Híd és az MKP polgármestereinek nyílt levelében megfogalmazottakkal, amelyben arra szólítják fel Matovičot, hogy időben és pontosan kommunikáljon, valamint, hogy a kormány a tömeges tesztelés során keletkezett önkormányzati költségeket azonnal térítse meg. Valamint, hogy felhívja a kormány figyelmét az elegendő mennyiségű vírus elleni vakcina beszerzésére, továbbá az oltási ütemterv felgyorsítására.

Fagyas Marcel,
Ipolyvarbó község polgármestere