Matovič a Pozsony-Moszkva-Budapest háromszögben

MEGOSZTÁS

Dilettantizmus, bizonytalanság, kapkodás, ad hoc intézkedések, káosz, zsarolás, belpolitikai és diplomáciai botrányok, populizmus és anarchia a kormányban! Szlovákia egy éve vergődik ebben, vagyis Matovič ámokfutásának politikai és társadalmi szorításában, amely mára komoly válsággá érett! Ezért a válságért egyértelműen a miniszterelnökként leszerepelt, de pénzügyminiszterként tovább tobzódó, bocsánat – hazáját e poszton kéretlenül is tovább szolgáló Matovič és a kormánykoalíció tagjai a felelősek.
A világjárvány leküzdését követően az egyik legfontosabb és legtöbb szaktudást, tapasztalatot, megfontoltságot és következetességet igénylő miniszteri poszt a pénzügyminiszteri. Ugyan mi várhat Szlovákiára, ha ebben a székben az a Matovič ül, aki egyetlen felsorolt szakmai és politikai kívánalomnak sem felel meg, aki csupán a káoszteremtést műveli professzionálisan?
A pénzügyminiszter moszkvai útja, illetve kiutazásának belföldi (az utazást nem hagyta jóvá a kormány) és külföldi (a nyílt fegyveres konfliktussal fenyegető orosz-ukrán konfliktus) körülményei is újabb lesújtó bizonyítványa a kormány működésének és Matovič politikai dilettantizmusának. A több mint 10.300 halálos áldozatot követelő katasztrofális járványkezelést és benne a személyes felelősséget nem lehet leplezni egy moszkvai Sputnik V „tárgyalással”, „cirilbetűs” panaszkönyvi bejegyzésekkel, a megmentő képében hazaüzenő populista tetszelgéssel.
Matovič az az ember, aki nagyívű politikai ígéreteivel a hegyre indult, de valódi énjével, súlyos dilettantizmusával és populizmusával a szakadékba érkezett – egy egész országgal!
Erre hétre még van egy meglepetése számunkra. A budapesti tárgyalás, amelyről a külügyminisztérium szintén nem tud semmit! Elképzelhető, hogy a magyar külügyminiszterrel történik majd tapasztalatcsere a moszkvai látogatásokról.
Az ország bizonyosan eljutott arra a pontra, amikor a még ettől is nagyobb baj elkerülése érdekében egy szakértői kormánynak kellene átvenni az irányítást!

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke
2021. április 8.