Korčok a tükör rossz oldalán!

MEGOSZTÁS

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter az augusztus 2-ai somorjai kitelepített magyarok emlékművének leleplezése kapcsán rossz irányba tartotta a tükröt! Önmaga és a kormány elé kellett volna tartania, de árokásó kirohanása így is leleplezte. Visszautasítjuk a Mečiar és Slota országlását idéző hangulatkeltést!
Korčok gyakoroljon önmérsékletet, tartsa tiszteletben a szlovákiai magyarok önérzetét, történelmi emlékezetét és Magyarországhoz fűződő érzelmeit, a magyarság összetartozásának érzését! Állításával ellentétben éppen Szlovákia hivatalos képviselői azok, akik félreérthetetlenül felvázolták történelmi, politikai és etnikai elképzeléseiket a felvidéki magyarsággal kapcsolatban, hogy csak a legutóbbiakat említsem a kettős állampolgárság, vagy a Minority Safepack kapcsán, amikor az állampolgárság elvesztésével büntetik a magyarságot, illetve amikor csatlakoztak a nemzeti kisebbségek közösségi érdekeit és demokratikus jogait uniós szinten nem elismerő európai liga országaihoz, amelyhez Szlovákia felkérés nélkül, önként csatlakozott.
A külügyminiszternek tudatosítani kell, hogy a (cseh)szlovákiai magyarok második világháború utáni deportálása, kitelepítése nem teljesen tartozik a történelem kategóriájába, mert az egyéni és közösségi tekintetben is hatást gyakorol a jelenre. Hadd emlékeztessem a nem visszaigényelhető elkobzott magyar ingatlanok tömegére. Amikor pedig egy erre a korszakra emlékeztető emlékművet lepleznek le, akkor lelepleződik a szlovák politika történelmi és jelenlegi felelőssége, antidemokratikus és diszkriminatív hozzáállása is. Tehát éppen a Szlovák Kormány az, amelyik szószegő, nem tiszteli és nem tekinti egyenértékűnek a magyarságot, az országban élő nemzeti közösségeket, aláássa a békés egymás mellett élést és fenntartja az akadályokat, sőt újakat görget a történelmi megbékélés elé. Ez az, ami nem áll összhangban a jó kétoldali kapcsolatokért tett erőfeszítésekkel és azzal amit ígértek a megtévesztett magyar választók ezreinek! Csak remélni tudom, hogy mostanra már látják a tükröt!


Fehér Csaba
az MKDSZ elnöke
2021.augusztus 4.