Sokéves kihagyás után újra falunapot szerveztek Bodrogszerdahelyen

A falunap a rendszerváltást követő években létrejött új keletű hagyomány, amely a helybéliek jelentős és nagy tömegeket mozgató tartalmas ünnepnapjává alakult. E nap kiváló alkalmat nyújt a kikapcsolódásra, a baráti találkozásokra, beszélgetésekre, de a helyi közösség kulturális és egyéb értékeinek bemutatására is. A bodrogszerdahelyi önkormányzat több mint öt év kihagyás után 2015. augusztus 22-én rendezte meg újra a falunapot.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség Bodrogköz és Ung-vidékének elnöksége, illetve helyi csoportja Sárközi János az MKDSZ alelnöke jóvoltából gulyással, a párt regionális vezetőjének, Timko Ferencnek köszönhetően pedig tokaji borral vendégelte meg a résztvevőket. A főzésben Maráz Mónika és Daróczi Angéla voltak a szakács segítségére. Az MKDSZ sátrában a finom étel és a kitűnő bor fogyasztása közben Krivánszky Miklós alelnök tárogatón játszott magyar népdalokat. Fehér Csaba az MKDSZ elnöke pedig a kitelepítések és deportálások időszakát, illetve az ezzel kapcsolatos 2004 és 2009 közötti társadalmi és politikai eseményeket feldolgozó az „Öt év az igazság útján” című könyvet mutatta be és ajándékozott meg egy-egy kötettel minden érdeklődőt. A baráti beszélgetések mellett természetesen szó esett a régió és a település gondjairól is.

Fehér Csaba felszólalásában hangsúlyozta a falunap, mint a faluközösség össznépi és tartalmas találkozásának színterét, ahol lehetőség nyílik egymás mélyebb megismerésére, a baráti kapcsolatok erősítésére, a helyi kulturális értékek bemutatására. Az MKDSZ elnöke kiemelte, hogy minden közösség akkor lehet sikeres és hosszútávon életképes ha él benne a szolidaritás szelleme és tagjai képesek az együttműködésre. Végezetül megköszönte a falu új vezetésének, hogy mindezek érdekében újra megszervezte a bodrogszerdahelyiek ünnepnapját.

Héger Anikó